I AM MUSLIM

I AM MUSLIM

Wednesday, June 18, 2014

Biggest Loser Challenge For Myself

Huh!! Ingat pasal berat badan... memang sedih..then tengok sendiri kat cermin.. memang tak suka... ye la..kata orang bersyukur dengan apa yang ada dan dengan diri kita..

Kalau nak sedapkan diri memang itu lah yang kita nak kan...? Tapi kalau berat badan dah lebih dari indeks berat badan (BMI) memang bahaya... bukan pasal jodoh..tapi ni sumer pasal kesihatan...

Aku ni memang dari kecik memang jenis yang ape kate orang... chubby...plum...sihat... disebabkan family dari bapak aku memang keluarga badan besar besar... so tak nafi memamg aku agak tergolong dalam kategori tu..tapi dah meningkat dewasa ketinggian aku terbantut setakat 5 kaki 2 inchi. Tak cukup syarat nak jadi model...haha..

Sebelum aku mengandungkan anak pertama..berat badan aku memang dalam lingkungan 77 kg ke 85 kg.. then aku keguguran..berat badan aku statik 75 kg..doktor kata..jaga berat badan.. BMI itu penting..berat ideal 60 kg atau 55kg...tp 55kg kategori kurus dah...so.. dalam aku nak nurunkan berat badan..aku pregnant balik..

Bulan ke 4 pregnancy...berat badan aku 70kg.. so doctor nasihat..kawal... jangan berat sangat... then bulan ke 6... berat aku naik 75kg.. 5kg je..doctor cakap.. kena makan banyak untuk baby... larhhh..itu yang susah masa pregnant... nak kawal berat badan...memang payah... then bila nak beranak (kandungan aku sampai bulan ke 8 je.. aku beranak masa kandungan 33 minggu) doktor timbang berat 80kg je.. doktor tanya la.. "awak tak makan ke???" Kelakarrrr...

So...lepas beranak..berat aku..75kg... bila dok pantang...memang laaaa makan jaga...pakai corset atau bekung... girdle....untuk shape.. habis je pantang 2 bulan..bulan ketiga..bedal sumbat je..tap masih control.. balik semenanjung (dulu keje putrajaya) memang maintain badan sampai 70kg... bulan Mac.. dapat balik Sarawak. Ye laaa..tempat sendiri.. makan memang sedap belaka..bedal je.. bulan April naik sampai 85kg.. bulan lapan..naik 89kg...pastu fobia tak mo timbang.. sampai bulan 6 tahun lepas.. berat badan 96kg.. then buat la check up... doctor kate.. gula tinggi..tapi belum diabetes cuma suspect...kolestrol tinggi...tekanan darah masih ok..cuma degupan jantung agak kurang sihat... so... disebabakan itu aku berhasrat nak turunkan berat badan..so aku control dietry aku... amik fibre.. sampai aku labur dekat RM600 untuk beli produk itu ini..last2 tak menjadi...

So sekarang .. dietry biasa.. ikut cara masa aku ikut Keep Slim (aku penah ikut Keep Slim) jadual pemakanan... and aku puasa KFC dan McDonalds lebih daripada 6 bulan... hehehe... buat senaman, ikut tarian Zumba kat rumah.. naik tangga instead of naik lift... dari 96kg... aku dah turun 85kg... nak lepaskan ke 75kg sepanjang ramadhan ni... Insha'Allah.... tak ape la.. janji sihat...tak ade diabetes or high cholesterol.

So... Biggest Loser Challenge aku kali ni... ikut swimming, Jogging, Zumba & pegi gym... lepas tu ikut foot dietry...hehe...

Wishing me luck.okeh!!!

4 comments:

Sya Greenalista said...

gd luck ktk..kurngkn mknaan yg tnggi karbohidrat n lemak...bnykkan mnknan tnggi vit n serat..confirm! success

Farra N said...

gud luck babe..kmk pun dlm proses slimkan badan ..:D..love ur blog,done following..

@veraonizuka said...

Thank youuu....

@veraonizuka said...

Thank you for loving it... sama2 menjayakan hidup sihat....